Van innovatie naar implementatie: onze digispecialisten slaan de brug
Betina vertelt over haar rol als digispecialist Betina is wijkverpleegkundige bij Surplus. Betina is naast de zorg voor haar cliënten, ook actief als digicoach en …
Fysiotherapeut Bart vertelt over zijn ervaringen Sociale Benadering Dementie. De dementie van zijn opa heeft Bart van Rijsbergen veel gedaan. Hij is fysiotherapeut en lid van het Sociale Benaderingsteam in Klundert. Het team brengt de visie op dementie van hoogleraar Anne-Mei The in de praktijk: ‘Kijk naar de mens en niet naar zijn ziekte.’ “Mijn opa was buschauffeur en gek op autorijden. Hij was een van de eerste mensen die op vakantie ging naar Oostenrijk. Hij ging met een eigen gemaakte caravan over de bergen. Na de diagnose dementie raakte hij in één klap zijn rijbewijs en zijn auto kwijt en daarmee ook zijn identiteit.” Barts opa heeft veel pijn ervaren van de dementie, niet zozeer doordat hij vergeetachtig werd maar meer door hoe de omgeving op hem reageerde: “Ineens regelde iedereen van alles voor opa terwijl opa heel erg zelfstandig was en dit liever zelf wilde doen”. De opa van Bart worstelde hier enorm mee, hij vond het moeilijk om dit een plekje te geven en miste ook iemand die hem begreep en er voor hem was.
Ontdekken hoe opnieuw invulling aan het leven te geven
“Eigenlijk probeer ik nu de persoon te zijn die mijn opa toen niet had. Mijn opa heeft de ondersteuning gemist dit ik nu aan mensen met dementie wil geven. Samen met hen wil ik ontdekken en onderzoeken naar wat zij willen en nog wél kunnen. Door de dementie lukken dingen niet meer zoals vroeger en dan is het echt een zoektocht hoe hier opnieuw invulling aan te geven: hoe had mijn opa bijvoorbeeld nog steeds de wereld kunnen ontdekken zoals hij dat vroeger zo graag deed? Ik neem mijn familie niets kwalijk, ik zat toen op de middelbare school en weet ook niet goed hoe het precies is gegaan. Maar mijn opa motiveert me wel om mijn werk nu volgens de Sociale Benadering Dementie te doen.”
Ontwikkelen van begrip bij de omgeving
“Het belangrijkste wat ik heb van mijn opa heb geleerd is om hem ondanks zijn dementie serieus te nemen en niet te twijfelen aan wat hij vertelt”. “Ik neem dit ook mee in mijn werk, dat de mensen die ik begeleid zich serieus genomen voelen en dat ik naast hen sta en er voor hen ben. Hierdoor begrijp ik ze beter en kan ik ook hun perspectief vertegenwoordigen in het contact met familie en vrienden. “Misschien kan ik voor iemand het contact met de buurman herstellen of met vrienden. Het is belangrijk dat we aandacht aan iemands omgeving besteden, mensen uitleggen dat iemand met dementie meer is dan zijn dementie, het is vaker dat de omgeving niet weet wat dementie is en hoe ze ermee om kunnen gaan, dan dat ze het niet willen.”
Creëren van ruimte voor verdriet
Vertrouwen en een wederkerige relatie is belangrijk in de ondersteuning, ik wil een band opbouwen en dat doe je door samen iets te beleven, samen momenten te delen en gesprekken te hebben.” Ik ondersteunde een meneer die geen hulp toeliet, want meneer had het gevoel dat zijn leven werd overgenomen. Juist door niets van meneer te willen en enkel mee doen te doen in zijn leefwereld kon ik stapje voor stapje het vertrouwen opbouwen. In de gesprekken met meneer gaf hij regelmatig aan weinig meer te hebben om voor te leven, juist door ruimte te creëren om over dit verdriet te praten bouwden we aan vertrouwen. Uiteindelijk ben ik samen met meneer naar Willemstad geweest en hebben we daar op het terras samen geluncht. Meneer genoot er zo erg van om weer in “zijn” stad te zijn. Het gaat om het herstellen van het gewone leven wat iemand ook al deed voordat hij dementie kreeg”.
Samen komen we tot andere oplossingen
“Sociale Benadering is op mijn pad gekomen, ik leer er veel van en ik word uitgedaagd om de dingen anders aan te pakken. Als behandelaar heb ik een persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt. In het Sociale Benaderingsteam kunnen we elkaar steeds beter vinden, onze achtergronden verschillen, in het team zit een casemanager, een welzijnsmedewerker, de een werkt intramuraal de ander extramuraal en een medewerker met een hele andere achtergrond. Onze ervaringen verschillen van elkaar en daardoor leren we van elkaar.” “De eerste resultaten van de Sociale Benadering worden zichtbaar en er zullen nog vele gaan volgen.”
Meer weten over de Sociale Benadering Dementie?
Neem vrijblijvend contact op met het Sociale Benaderingsteam in Klundert/Fijnaart. Dit kan via Renske Donkers, Huis van de wijk Klundert, Prins Willemstraat 2,4791 JR Klundert, via e-mail renske.donkers@surplus.nl of telefonisch 06-23640824
30-06-2022
Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.