Van innovatie naar implementatie: onze digispecialisten slaan de brug
Betina vertelt over haar rol als digispecialist Betina is wijkverpleegkundige bij Surplus. Betina is naast de zorg voor haar cliënten, ook actief als digicoach en …
Mary Diepstraten (75) is vrijwilliger bij de VoorleesExpress in Halderberge. Ze heeft heel haar werkzame leven in het onderwijs gewerkt. “Maar,” vertelt ze: “Dat is geen voorwaarde om dit vrijwilligerswerk te doen. Taal leuk vinden is natuurlijk wel belangrijk. En met kinderen en hun ouders om willen gaan natuurlijk.”
Mary is inmiddels tien jaar actief bij de VoorleesExpress. “Na een jaar met pensioen te zijn, miste ik het contact met mijn collega’s en de kinderen. De VoorleesExpress was voor mij een logische keuze. Het begeleiden van de taalontwikkeling van kinderen geeft veel voldoening. Die ontwikkeling mee mogen maken, is fantastisch. Ik vind het omgaan met jonge kinderen het leukste wat er is. Het mooiste is als een kind springend in de deuropening op me wacht. En ik leer steeds nieuwe dingen bij.”
Andere culturen
Mary vertelt wat je als vrijwilliger doet: “Ik bezoek wekelijks een gezin, waarbij het kind moeite heeft met taal. Ik ben er ongeveer een uur, dit hangt ook af van de concentratie van het kind. Het zijn vaak anderstalige ouders. Ik heb onder andere Poolse, Tsjechische, Pakistaanse en Turkse gezinnen bezocht. Je leert veel over hoe mensen in andere culturen leven. Dat vind ik heel interessant.”
Niet gewend om voor te lezen
“Samen met het kind lees ik boekjes. Als het geen zin heeft om te lezen, knutselen we of doen we een spelletje. Ook op die manier zijn we bezig met taal.” Mary bezoekt het gezin twintig keer. Erna is het de bedoeling dat ouders en kind zelf met taal aan de slag gaan. “Dat zijn ze vaak niet gewend.” Mary probeert de ouders daarom steeds te betrekken. “Ouders kunnen in hun eigen taal voorlezen of op een andere manier bezig zijn met taal. Het hoeven geen Nederlandse boeken te zijn. Het is ook goed voor hun eigen taalontwikkeling.”
Nu geeft moeder zelf les
Mary geniet als ze later hoort dat de begeleiding zinvol was. “Vijf jaar geleden bezocht ik Jayson*, een jongen van toen 5. Zijn moeder, Mali*, sprak geen Nederlands. De voertaal thuis was vooral Engels. Mali deed altijd actief mee tijdens mijn bezoek. Ik kom haar nog regelmatig tegen. Inmiddels spreekt Mali vloeiend Nederlands en geeft ze zelf les. Thuis is Nederlands de voertaal geworden. En Jayson doet het supergoed op school.”
Bibliotheek
Een bezoek aan de bibliotheek is een vast onderdeel van het traject, om de ouders en het kind er wegwijs te maken. “Ik leg uit waar ze de boeken kunnen vinden en hoe het uitlenen werkt. Het abonnement is gratis voor kinderen. Het is mooi dat ze daar gebruik van kunnen maken.”
Handige app
“We hebben een handige app tot onze beschikking, waarin ik alle informatie voor het traject terugvind. Zoals handige tips en linkjes naar materiaal als taalspelletjes en dingen om te knutselen. Ook vind ik hier prentenboeken in de taal van de ouders. De voortgang van een bezoek evalueer ik iedere week in de app.”
Zelf leren
De begeleiding vanuit de VoorleesExpress ervaart Mary als heel goed. “De coördinator is goed bereikbaar. Soms belt deze zelf, als iets opvalt aan wat ik noteer in de app. Zelf kan ik ook altijd bellen om te overleggen. En als het nodig is, gaat de coördinator mee naar het gezin. Daarnaast hebben we meerdere leuke bijeenkomsten per jaar. Zo ontmoet ik de andere vrijwilligers. En leren we nieuwe dingen bij, zoals voorlezen met behulp van gebaren. Heel boeiend!”
Meer vrijwilligers nodig
Mary bezoekt één gezin per week. “Er zijn vrijwilligers die twee gezinnen bezoeken, maar dit past beter bij mij. In het voorjaar en in de zomer ben ik zelf veel op pad. Dan lees ik niet voor. Die flexibiliteit is er ook, dat is fijn.” Mary hoopt dat er meer vrijwilligers bijkomen. “We hebben de VoorleesExpress voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar. De DoorleesExpress is voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Hier begeleiden wij de kinderen die al zelf kunnen lezen maar hier weinig plezier in hebben of niet de juiste boeken uitkiezen. De kinderen worden meestal bij ons aangemeld door de kinderopvang, basisscholen, logopedie of het consultatiebureau. Er zijn hier in Halderberge meer dan genoeg kinderen voor wie onze begeleiding bij het lezen goed zou zijn.” Lachend voegt ze toe: “Ook een paar mannen erbij zou fijn zijn.”
Interesse?
Ook interesse om vrijwilliger te worden bij de VoorleesExpress? Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.voorleesexpress.nl/voor-wie/word-vrijwilliger/.
*De namen Jayson en Mali zijn vanwege de privacy veranderd.
Tekst: Mariska van Dijk
08-01-2024
Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.