Van innovatie naar implementatie: onze digispecialisten slaan de brug
Betina vertelt over haar rol als digispecialist Betina is wijkverpleegkundige bij Surplus. Betina is naast de zorg voor haar cliënten, ook actief als digicoach en …
Vrijwilliger Mike vertelt over zijn ervaring als buddy
Herken je dat? Je hebt wat tijd over en je zou deze graag nuttig besteden? Dat kan bijvoorbeeld door buddy te worden in de gemeente Oosterhout. Want als buddy kun je zoveel betekenen voor een ander! Vrijwilliger Mike kan dit beamen. Zeven jaar geleden werd hij buddy bij Surplus.
Mike vertelt, samen met zijn eerste cliënt, hoe hij dit ervaren heeft en nog steeds ervaart: “Zeven jaar geleden kwam ik thuis te zitten en las ik een artikel in de krant, het was een oproep voor buddy’s. Hierop volgde een gesprek met Petra, buddyconsulente bij Surplus. Bij deze kennismaking spraken we over mijn interesses en hebben we elkaar keren kennen.”
Eerst een buddytraining
Voordat vrijwilligers als buddy aan de slag gaan, volgen ze een training. Zo komen ze goed voorbereid bij mensen thuis. Mike weet nog goed dat hij zijn buddytraining afrondde en Petra een cliënt had. “Iemand die gelijkwaardige interesses had. Dus ik ben samen met Petra kennis gaan maken met Toon en er was direct een klik!”
Ontzettend gelachen
Toon is ook aanwezig bij het gesprek. Toon was op het moment van het eerste contact revaliderend na een herseninfarct en kon maar weinig dingen onthouden. Daar lag de vraag van Toon en daar kon Mike hem verder mee helpen. Mike: “Het is eerst altijd even aftasten, wat kan of lukt wel en wat nog niet. In het begin hebben we heel veel gepraat. Toon vergat veel, dus we zijn dit gaan trainen. Zoals tijdens een uitstapje naar de supermarkt of een vast blokje om. En toen dit beter ging, mocht Toon zelf gaan navigeren.” Toon lacht en vult aan: “En dit ging echt niet meteen goed, wat hebben we hier om gelachen.”
Samen evalueren
Het ging steeds beter met Toon. Een buddytraject duurt in principe twee jaar. Petra vertelt: “Tussendoor evalueren we regelmatig en na een jaar vindt een gezamenlijke evaluatie plaats. Hierin bespreken we waar iemand staat en waar nog hulp in nodig is om het gestelde doel te behalen.” Na twee jaar is het buddytraject met Mike en Toon afgesloten. Met één dagdeel in de week heeft Mike veel kunnen betekenen en Toon kunnen helpen meer zelfstandig door het leven te gaan. Op de vraag wat buddywerk hem persoonlijk heeft gebracht, antwoordt Mike: “Ik kan van anderen leren en zij van mij. Samen komen we er wel!”
Ook buddy worden?
Of wat meer weten over wat het inhoudt? Een uurtje in de week kan al zoveel betekenen! Op 24 maart start een nieuwe buddytraining, meld je aan en ga als buddy aan de slag! Aanmelden kan bij Petra de Kramer, petra.dekramer@surplus.nl of bel naar 0162 – 74 86 00.
14-03-2022
Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.