Van innovatie naar implementatie: onze digispecialisten slaan de brug
Betina vertelt over haar rol als digispecialist Betina is wijkverpleegkundige bij Surplus. Betina is naast de zorg voor haar cliënten, ook actief als digicoach en …
In het centrum van Geertruidenberg woont Tijl met zijn moeder Michelle, zus Minke en zijn vader Ad. Tijl is 14 jaar en zit op het Monsieur Frencken College in Oosterhout. Hij zit in het tweede jaar van het vwo. Zo op het eerste gezicht is hij een nuchtere en relaxte puber, maar toch verliep zijn jonge leven niet zonder zorgen.
Tijl is 10 jaar als zijn moeder in 2017 ziek wordt. In eerste instantie waren er onduidelijke klachten. Tegen het einde van dat jaar kreeg zijn moeder de diagnose MS. Hun leven, en dat van Tijl, verandert. Dit was in het begin vreemd en zeker niet leuk. Vooral het rustig aan doen als hij na een drukke dag van school thuiskomt is lastig voor Tijl. Hij zat vol verhalen, maar moest dan rekening houden met mama. Geen harde geluiden en zachtjes praten. Vriendjes waren zeker welkom maar niet iedere dag en daarom ging hij ook vaak bij anderen spelen. Dit omdat mama dan niet ‘overprikkeld’ raakte. Hij kreeg ook extra klusjes in huis zoals boodschappen doen of de hond uitlaten. Hij wilde liever naar boven ‘even chillen’.
School, vriendjes en vrije tijd
In groep 6 gaat Tijl naar de vrijeschool Rudolf Steiner in Breda. Hier raakt hij goed bevriend met een klasgenoot. Ze spreken vaak samen af, maar praten niet over wat er aan de hand is bij Tijl thuis. Dit hoeft ook niet van Tijl. Hij vindt het belangrijker er even uit te zijn en heeft niet zo’n behoefte om zijn verhaal kwijt te kunnen. Gitaar spelen, gamen met vriendjes en stunten op zijn step, dat vindt hij leuk en dat ontspant hem. “Nu ik op de middelbare school zit, weet mijn mentor het ook. Maar veel hierover praten hoeft voor mij niet. Dat lost voor mij niets op.” Zijn vriendje van de basisschool ging naar een andere school maar vrijwel iedere vakantie logeren ze nog bij elkaar. Dit vindt hij erg fijn want zo houden ze samen contact.
Een hecht gezin
De moeder van Tijl vertelt dat ze als gezin altijd blijven praten, ook als ze niet eens zijn met elkaar. “Zo houden we onze band sterk. Eigenlijk beschouw ik het mopperen van de kinderen, zoals pubers dat kunnen doen, als een compliment. Ze zijn net als alle andere kinderen en durven zich ook zo te uiten!”
Wat heb je geleerd
“Ik heb meer geduld gekregen en verzet me minder. Als mij gevraagd wordt iets te doen, doe ik het gewoon. Echter als ik voor mama boodschappen doe kijk ik minder goed naar de prijs dan wanneer ik het zelf moet betalen. Ja, daar ben ik gewoon eerlijk in”, zegt Tijl lachend.
MedeMogelijkMaker
Tijl staat ingeschreven als jonge mantelzorger bij Surplus. We noemen ze liever MedeMogelijkMakers. Speciaal voor hen worden activiteiten georganiseerd. Voor Tijl hoeft dat niet direct: “Ik doe nu wel mee aan de activiteiten vanuit Social Zone. Dan doen we leuke dingen. Vanavond gaan we bijvoorbeeld lasergamen. Ik vond het wel leuk om met Nathalie (vrijwillig medewerker) een fotoserie te maken.” Op de vraag of hij een advies heeft voor kinderen in zijn situatie, zegt Tijl lachend: “Niet zeuren, daar heb je niks aan!”
Social Zone
Social Zone is een project voor jongeren tussen de twaalf en zestien jaar die graag in contact komen met andere jongeren. Door het organiseren van activiteiten vindt Surplus deze jongeren en stimuleren jongerenwerkers hen bij het aangaan van contacten. Social Zone is als initiatief voor jongeren gestart in de week van de eenzaamheid 2020.
Ook jonge mantelzorger en wil jij je verhaal doen? Of wil je net als Tijl een mooie fotoshoot? Neem dan contact op met Nathalie Cheratite, nathalie.cheratite@surplus.nl
03-03-2022
Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.