Dementie
Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen waarbij de hersenen moeite hebben met het goed verwerken van informatie. Voorbeelden van symptomen zijn geheugenverlies en gedragsverandering. De schade aan de hersenen ontstaat vaak geleidelijk en het verloop van het proces verschilt per persoon. Er zijn ruim vijftig verschillende vormen van dementie waarvan de meest voorkomende vorm de ziekte van Alzheimer is.
Sociale Benadering
Dementie heeft grote invloed op meerdere onderdelen van iemands leven. Helaas gaat er vaak nog te weinig aandacht naar de persoon met dementie en wat voor impact dit heeft op hem/haar en op zijn/haar naasten. Zij lijden namelijk niet alleen aan de ziekte, maar ook aan de psychologische- en sociale pijn die daaruit voortvloeit. De grote vraag is hoe hiermee om te gaan. Dit vraagt om een andere manier van bijstaan en ondersteuning bieden. Anne-Mei The is hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie aan de Universiteit van Amsterdam en heeft de Sociale Benadering ontwikkeld. In samenwerking met Anne Mei en haar organisatie Tao of Care geeft Surplus invulling aan de Sociale Benadering.
Meer over de Sociale Benadering bij Surplus lees je hier.
Casemanager dementie
Mensen met dementie en hun naasten voelen zich vaak onzeker wanneer de eerste tekenen van dementie duidelijk worden. Dat is begrijpelijk, want het is een ingrijpend proces wat gevoelens van onmacht en onbegrip kan oproepen. Onze casemanager dementie biedt ondersteuning bij dit proces, zowel voor de mens met dementie als hun naasten.
De casemanager zorgt ervoor dat iemand met dementie zo lang mogelijk in de eigen omgeving kan blijven wonen. Ook is de casemanager er voor alle vragen rondom dementie. Hij of zij geeft praktische adviezen en zorgt voor samenwerking tussen alle benodigde vormen van welzijn en zorg.
De inzet van een casemanager dementie is kosteloos en valt onder de basisverzekering. Ook wordt er geen aanspraak gedaan op het eigen risico bij de ziektekostenverzekering.
DemenTalent
Meedoen in de maatschappij is voor iedereen belangrijk. Ook voor mensen met dementie. Meedoen heeft een positieve invloed op de ervaren kwaliteit van leven. Bij DemenTalent worden mensen met dementie in hun kracht gezet doordat zij vrijwilligersactiviteiten uitvoeren. Door gebruik te maken van hun talenten doen zij mee in de maatschappij. DemenTalent is op dit moment actief in de gemeente Etten-Leur. Surplus wil dit gaan uitbreiden naar andere regio’s.
Dementie en Nu
Het programma Dementie en Nu informeert mantelzorgers over het zorgen voor iemand met dementie en de impact hiervan voor een mantelzorger. Tijdens 10 bijeenkomsten worden de verschillende onderwerpen besproken. Zoals omgaan met onbegrepen gedrag, de impact voor een mantelzorger en financiën en veiligheid. De bijeenkomsten worden ondersteund met een informatieboek en een online programma. De bijeenkomsten zijn toegankelijk voor mantelzorgers uit de gemeente Oosterhout en Geertruidenberg.
- Voor meer informatie kunt u contact opnemen via e-mail mantelzorg.oosterhout@surplus.nl.
- Klik hier voor de website Dementie en Nu: https://www.dementieennu.info/.
- Bekijk ook het filmpje van de cursus:
Wilt u meer informatie of contact opnemen, ga dan naar onze contactpagina.
Alzheimer Café
Surplus werkt samen in de verschillende gemeente voor de organisatie van het Alzheimer Café. Maak dementie bespreekbaar. Wees welkom in het Alzheimer Café: een maandelijkse bijeenkomst voor mensen met een vorm van dementie en hun naasten. Een fijne ontmoetingsplek voor tips en informatie over (omgaan met) dementie. Waar je antwoord krijgt op vragen, ervaringen uitwisselt met lotgenoten en ruimte hebt voor sociaal contact. Kijk hier voor meer informatie of voor een Alzheimer Café in de buurt.