Samen bouwen aan het versterken van jongeren en gezinnen

Geplaatst op 11 november 2024


Stevige Lokale Teams maken jeugdzorg toegankelijker, effectiever en beter afgestemd op de lokale behoefte
De Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028 markeert een grote stap vooruit in de Nederlandse jeugdzorg. Dit samenwerkingsverband van de overheid, gemeenten, zorgaanbieders en betrokken partners wil de toegang, kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg verbeteren, zodat elk kind de ondersteuning krijgt die het verdient. Surplus draagt graag zijn steentje bij. Dit doen wij met het realiseren van Stevige Lokale Teams (SLT’s). Deze teams bestaan uit ervaren jeugdzorgprofessionals die werken vanuit de buurt en zijn gericht op snelle, persoonlijke en effectieve ondersteuning van kinderen, jongeren en hun gezinnen. Inmiddels is bekend gemaakt dat we mogen gaan starten met de eerste Stevige Lokale Teams in de gemeenten Breda, Oosterhout, Geertruidenberg en Drimmelen. Hier mogen wij samen met MEE West-Brabant, Sterk Huis en IMW in Breda de opdracht gaan uitvoeren, waarbij Surplus als penvoerder de leiding mag nemen in Oosterhout.

Wat zijn Stevige Lokale Teams?
De Stevige Lokale Teams zijn samengesteld uit professionals zoals jeugdzorgwerkers, maatschappelijk werkers, gezinscoaches, en andere specialisten die samenwerken om gezinnen passende hulp te bieden op het juiste moment. In plaats van doorverwijzingen en lange wachttijden, bieden de teams direct toegang tot hulp in de wijk. Ze werken samen met lokale partners zoals scholen, huisartsen en sportverenigingen om een volledig netwerk rondom gezinnen te creëren.

Waarom Stevige Lokale Teams?
De kernpunten van de SLT’s:

  • Snelle toegang tot hulp: Gezinnen krijgen één vaste contactpersoon die hun traject begeleidt en de ondersteuning op maat afstemt.
  • Brede ondersteuning: De hulpondersteuning richt zich niet alleen op het kind, maar op het hele gezin en de omgeving. Zo ontstaan duurzame oplossingen die verdergaan dan alleen jeugdhulp.
  • Preventieve focus: Door problemen vroeg te signaleren en aan te pakken, voorkomt het team dat situaties escaleren en dat zwaardere specialistische zorg nodig is.

De eerste teams
In de gemeenten Breda, Oosterhout, Geertruidenberg en Drimmelen gaan de eerste SLT’s nu van start. Deze opdrachten zijn toegekend aan de samenwerking van Surplus, MEE West-Brabant en Sterk Huis en IMW in Breda. Surplus is penvoerder in Oosterhout en leidt daar de coördinatie van de teams. Dankzij deze lokale samenwerking kunnen gezinnen in deze gemeenten rekenen op snelle en passende hulp dichtbij huis.

Hoe werken Stevige Lokale Teams?
De teams zijn gericht op maatwerk en gezinsgerichte ondersteuning. Dit betekent dat ze nauw samenwerken met gezinnen en kinderen om te luisteren naar wat zij nodig hebben en vervolgens gezamenlijk een passend hulpplan opstellen. Doordat de teams bestaan uit diverse experts, kan vaak meteen de juiste hulp geboden worden, zonder dat doorverwijzing nodig is. Verder richten de teams zich sterk op preventie en vroege signalering. Door snel in te grijpen en proactief gezinnen te ondersteunen, kan ernstige jeugdzorg vaak worden voorkomen. De nauwe samenwerking met lokale partners en het feit dat de teams in de buurt aanwezig zijn, helpt hierbij.

Wat betekent dit voor gezinnen en jongeren?
Voor gezinnen betekent de komst van Stevige Lokale Teams dat zij sneller en eenvoudiger toegang krijgen tot ondersteuning. Door de gezamenlijke aanpak van zorgverleners en betrokken instanties, hoeft er minder vaak te worden doorverwezen en worden gezinnen actief betrokken in het proces. Het doel is om hen zo veel mogelijk te ondersteunen in hun eigen kracht, zodat zij zelfstandig verder kunnen en kinderen gezond en veilig kunnen opgroeien.

Met de invoering van deze Stevige Lokale Teams hopen we samen met de betrokken partijen een toekomstbestendige jeugdzorg te realiseren die beter aansluit bij de behoeften van kinderen, jongeren en hun gezinnen.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen