Van innovatie naar implementatie: onze digispecialisten slaan de brug
Betina vertelt over haar rol als digispecialist Betina is wijkverpleegkundige bij Surplus. Betina is naast de zorg voor haar cliënten, ook actief als digicoach en …
Psycholoog Matthijs van Peperstraten en kwaliteitsverpleegkundige Leonie Knibbeler zijn na twee maanden inmiddels gewend aan de inzet van het GPS-apparaatje op locatie Elisabeth in Breda. Een van de bewoners slenterde altijd al graag rond in de stad. Toen ze naar Elisabeth verhuisde kon dat ineens niet meer.
“Tijdens een MDO hebben we het er met elkaar over gehad,” vertelt Matthijs, “hoe kunnen we haar nou levensgeluk geven? Ze gaf eigenlijk heel goed aan wat ze wilde.” Matthijs en Leonie hebben er een studie van gemaakt om met de bewoner mee te lopen en te observeren hoe ze zich gedraagt op straat. Daaruit bleek dat mevrouw de buurt goed kent, maar de weg niet weet. “Ik heb de leerbaarheid getoetst en gekeken wat ze fysiek aan kon.” Mevrouw kan een half uur lang rondwandelen voordat ze moe wordt. Tijdens haar wandelingetje doet ze ook nog weleens een boodschap bij de supermarkt in de buurt. Leonie: “We hebben een etuitje met geld achter gelaten bij de supermarkt, maar we kwamen er achter dat ze altijd netjes haar boodschappen betaald. De medewerkers van de supermarkt hebben een training gevolgd over dementie. Ze kennen onze bewoner inmiddels. Ook de wijkagent is op de hoogte. Als ik nu naar buiten loop in mijn Surplus jasje, krijg ik al te horen waar ik mevrouw kan vinden.”
GPS-systemen helpen professionals of mantelzorgers iemand met dementie terug te vinden. GPS (Global Positioning System) is bij uitstek de meest gebruikte methode voor lokalisatie buitenshuis. Om de locatie van de gps-zender te bepalen wordt gebruik gemaakt van satellieten. Door meer satellieten te gebruiken, wordt de lokalisatie nauwkeuriger. Een bekend voorbeeld van een product dat gebruik maakt van GPS is Google Maps. “Het probleem met GPS is dat het bij hoge gebouwen of met veel bewolking, minder goed werkt. Dat maakt het wel spannend. We leren heel veel van het uitproberen. Zowel wat we van een technologie willen en kunnen verwachten, maar ook hoe we de opvolging moeten organiseren,” vertelt Leonie.
Ondanks dat het voor de betrokkenen allemaal best spannend is, is het uitproberen met de technologie ook leuk. En de glimlach van de bewoner als ze terug komt van een wandeling zorgt voor een extra stimulans om er samen de schouders onder te zetten.
Meer weten over wat we doen op het gebied van innovatie, kijk op https://surplus.nl/expertise/innovatie/
13-10-2021
Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.