Virtual Reality (VR) - Technologie is de toekomst

Ongeveer anderhalf jaar geleden klopten de fysiotherapeut en bewegingsagoog van locatie Molenstaete bij Tamara Jochems en Corrie Kerstens aan. Beiden werken zo’n drie jaar als welzijnsmedewerker op deze locatie in Breda met bewoners met dementie. Voor de fysiotherapeut en bewegingsagoog was het soms ingewikkeld om de bewoners te motiveren voor beweegoefeningen. “De vraag uit deze disciplines hebben wij vervolgens gekoppeld aan ons werk: bewoners dagelijks een mooie ervaring geven” vertelt Tamara. “Met de ruimte die wij binnen de locatie hebben gekregen om mogelijkheden breed te verkennen en onze interesse in oplossingen buiten de zorg zijn we uiteindelijk uitgekomen bij de inzet van Virtual Reality (VR),” vult Corrie aan.

Virtual Reality (VR) is een toepassing waarbij je ervaringen in een virtuele omgeving kunt meemaken. De meeste VR-toepassingen zijn visueel en auditief. Je kunt spellen spelen in Virtual Reality of rondkijken in een bepaalde omgeving. Zo kun je cliënten laten ontspannen of juist activeren. Voor de virtuele ervaring moet je een speciale bril opzetten. Tamara: “Op locatie Zeven Schakels werd al geëxperimenteerd met VR, dus daar zijn we begonnen met ervaringen uitwisselen. Inmiddels bleek de ontwikkelaar (Human XR) ook weer nieuwe toepassingen te hebben. Die zijn wij gaan inzetten op onze locatie.”

De toepassing op Molenstaete neemt bewoners mee op reis terwijl ze met hun voeten op een fietstrainer zitten. Het is speciaal ontwikkeld voor mensen met dementie. Als de persoon met dementie op de fietstrainer trapt, gaat het filmpje wat ze zien ook verder. Daarnaast kan de bewoner om zich heen kijken tijdens het fietsen én kunnen anderen meekijken op een grotere scherm. “Mensen hebben echt een mooie beleving door deze toepassing. Soms zwaaien ze naar de mensen die ze in het filmpje zien. Op het eind van de rit staan er mensen te klappen. Dan is het ook duidelijk dat het ritje afgelopen is en geeft het ook een trots gevoel.” En Tamara springt met veel plezier graag even achterop de virtuele fiets.

Volgens Tamara en Corrie zet je een innovatie zoals deze VR-beleving alleen goed in als je samenwerkt met de diverse disciplines. “We willen geen technologische snufjes zonder doel. Het draagt echt bij aan de beleving en zorg voor onze bewoners omdat we er een gezamenlijk project van maken. Zo wordt de inzet van deze technologie onderdeel van de dagelijkse zorg. ” Volgens Corrie is de meerwaarde van een digitale toepassing dat het het contact met bewoners verdiept. “Met de inzet van VR kunnen we onze bewoners langer en intensiever bereiken dan met toepassingen zonder technologie.”

Meer weten over wat we doen op het gebied van innovatie, kijk op https://surplus.nl/expertise/innovatie/

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen