Een goed gesprek is goud waard! – Ervaringen met Buurtbemiddeling

Geplaatst op 07 december 2023


Buurtbemiddeling bestaat sinds 2014 in de gemeente Geertruidenberg. Met regelmaat worden de buurtbemiddelaars ingeschakeld als buren overlast van elkaar ervaren en er samen niet goed meer uit komen. Buurtbemiddelaars bieden een luisterend oor en hebben als doel het herstellen van de communicatie tussen buren. Dit artikel gaat over Margriet en haar ervaringen met Buurtbemiddeling.

Margriet is gescheiden en woont sinds een half jaar in een rijtjeswoning. Ze stond lang op de wachtlijst en woonde zelfs nog een tijd op een recreatiepark. Gelukkig kwam deze woning vrij in een kindvriendelijke buurt, zodat haar dochter van vier fijn kan spelen. Margriet heeft een lichte beperking en kan zich niet altijd goed uitdrukken. Daarom krijgt ze één keer per week begeleiding en ondersteuning van een professional.

Nachtelijke overlast
Sinds enkele weken hoort ze gebonk bij de buurman. Dit is Henk, een wat oudere man, die met zijn vrouw Jolanda daar al veertien jaar woont. Margriet wordt een paar keer per week ’s nachts wakker en soms begint ook haar dochter door het gebonk te huilen. Ze heeft al een keer aangebeld bij de buren maar toen werd er niet open gedaan. Margriet kaart de situatie aan bij haar begeleider die voorstelt om contact op te nemen met Surplus en Buurtbemiddeling in te schakelen.

Gedeelde overlast
Een buurbemiddelaar belt met Margriet en maakt een afspraak. Samen met een collega-buurtbemiddelaar gaan ze ’s avonds naar Margriet. Margriet vertelt haar verhaal en geeft aan dat ze wakker wordt van het gebonk van de buurman en dat ze reageert door terug te bonken en harde muziek te draaien. De buurtbemiddelaars gaan daarna naar de buren. Die ergeren zich ook aan Margriet en vooral aan haar muziek en willen graag in gesprek met haar.

Verrassende wending
Margriet, haar begeleider en Henk en Jolanda besluiten samen in gesprek te gaan onder begeleiding van de buurtbemiddelaars. Als neutrale locatie maken ze gebruik van het jongerencentrum van Surplus. Na een wat aarzelend begin vertelt Margriet dat ze veel last heeft van het nachtelijke gebonk. Henk reageert: “Oh, dat spijt me, maar ik heb last van epileptische aanvallen die ook nog eens erger worden als ik jouw muziek hoor. En bij een aanval bonk ik zonder dat ik het kan helpen tegen de muur.” Dat wist Margriet helemaal niet en ze zegt dat ze voortaan de muziek zachter zal zetten.

Kopje koffie
Margriet, Henk en Jolanda hebben daarna een leuk gesprek, waarbij ze over elkaars uitdagingen en het wonen in deze buurt praten. Ze besluiten de volgende dag samen koffie te drinken bij Margriet en haar dochter om verder kennis te maken. Margriet is erg blij met deze afloop.

Bemiddelaars
Voor de buurtbemiddelaars geeft zo’n goede afloop energie. En daar doen deze vrijwillige bemiddelaars het voor: buren weer in contact met elkaar brengen. Het is een verrijkend proces: de intakegesprekken bij de buren thuis, de uitdaging om beide partijen samen om de tafel te krijgen. Een bemiddelingsgesprek levert altijd iets op voor de betrokken buren.

Buurtbemiddeling inschakelen?
Als inwoners van Geertruidenberg overlast ervaren en het lukt niet er samen uit te komen, kan Buurtbemiddeling worden ingeschakeld. Bel 0162-748600 of stuur een e-mail naar bboost@surplus.nl

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen