Hoe overleef ik als kind een scheiding? Met een eigen online buddy!

Geplaatst op 19 september 2023


Moerdijk biedt kinderen van gescheiden ouders gratis online hulp

Je eigen online buddy waarmee je, wanneer je dat wilt, kunt praten over wat je meemaakt tijdens en/of na de scheiding van je ouders. Kinderen en jongeren uit Moerdijk en acht andere West-Brabantse gemeenten kunnen sinds kort gratis gebruikmaken van deze service van Villa Pinedo. Doel: met laagdrempelige hulp, die zo veel mogelijk aansluit bij de belevingswereld van kinderen en jongeren, zorgen dat ze zo weinig mogelijk negatieve gevolgen van de scheiding ervaren. Iris (26) is een van de ruim 400 buddy’s van Villa Pinedo die online klaar staat om te helpen met tips, adviezen of gewoon een luisterend oor. “Ik weet hoe belangrijk steun is. Daarom zet ik me graag in voor andere kinderen, zodat zij een buddy hebben om mee te kunnen praten als ze dat willen.”

Stichting Villa Pinedo is de grootste jongerenorganisatie voor kinderen en jongeren met gescheiden ouders in Nederland. Moerdijk en acht buurgemeenten die samenwerken in de regio West-Brabant West (WBW) sloten deze zomer een overeenkomst met Villa Pinedo. Dankzij financiële ondersteuning van de negen gemeenten kunnen kinderen die er wonen nu gratis alle diensten gebruiken die de stichting aanbiedt. Zoals dus de online buddy-service.

“Niks moet”
Iris is nu vier jaar als vrijwilliger buddy bij Villa Pinedo. Gemiddeld heeft ze met vier of vijf jongeren online contact. Dat is soms voor een periode van een paar weken, maar soms ook langer. “Met één meisje heb ik al contact sinds ik begon, ze is nu 17. Dat is ook een van de mooie dingen van dit buddysysteem. De kinderen hebben zelf de regie. Zij bepalen hoe lang ze er behoefte aan hebben en hoe ons contact verloopt. Niks moet.” 

Speciale buddyapp
Het werkt simpel. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen de speciale buddy-app downloaden op www.villapinedo.nl. Daarna beantwoorden ze een aantal vragen. Vervolgens worden ze binnen twee werkdagen gekoppeld aan een buddy die het beste bij hun profiel en behoefte past en kunnen ze met elkaar chatten. Hoe vaak en waar het over gaat bepaalt het kind zelf. “Natuurlijk vraag ik weleens: ‘hoe gaat het met je?’, bijvoorbeeld als ik even niks hoor”, vertelt Iris. “Maar meestal komen ze zelf met vragen, of geven aan waar ze behoefte aan hebben. Zo vertellen ze bijvoorbeeld over wat ze meekrijgen van ruzies tussen hun ouders, of ze vragen hulp als ze zich niet fijn voelen bij een ouder.’’

“Online praten is vaak ook makkelijker”
De buddy-app biedt echter meer mogelijkheden dan chatten via getypte woorden. Gebruikers kunnen ook een profielfoto instellen, foto’s delen met hun buddy en spraakberichten versturen. Iris: “Zo wordt het toch wat menselijker.” Bellen met elkaar mag niet, in verband met privacy- en veiligheidseisen. De app heeft ook een stopknop. Daar kan het kind op drukken als hij/zij geen behoefte meer heeft aan het contact met de buddy. “Maar soms ‘verdwijnt’ iemand gewoon”, vult Iris aan. “Dat mag natuurlijk ook. Dat is ook hoe jongeren online contact hebben en het maakt het laagdrempelig. En dat is juist waarom dit systeem zo goed aansluit bij hun belevingswereld. Online praten is vaak makkelijker, in plaats van face to face. Dan zijn jongeren vaak toch meer geremd. En ze mogen later altijd weer bij ons terugkomen als ze daar toch weer behoefte aan hebben.”

“Veel makkelijker op je eigen telefoon”
“Je kunt jongeren ook de mogelijkheid bieden om bijvoorbeeld fysiek naar een gemeenschapshuis te komen om te praten”, legt Sophie Mulder (Impactmanager bij Villa Pinedo) uit. “Maar dan zou de drempel veel hoger zijn om dat ook echt te doen. Op je eigen telefoon, met een eenvoudige app, is dat veel makkelijker. Bovendien: een belangrijk deel van het leven van jongeren speelt zich al online af. Daar sluit dit buddysysteem perfect bij aan.”

“Als ik hier doorheen kon komen, kun jij het ook”
De buddy’s van Villa Pinedo zijn zelf kinderen van gescheiden ouders en dus ervaringsdeskundigen. Bovendien hebben ze een speciale training gevolgd voordat ze als buddy aan de slag gaan en ze zijn in het bezit van een VOG. Iris: “Ik kan als buddy ook stukjes van m’n eigen verhaal delen met degene die m’n steun zoekt. De focus blijft op de ervaring van het kind, maar ik merk dat het zo soms makkelijker is voor het kind om ook wat te vertellen. Bovendien kan ik zo perspectief meegeven: als ik hier doorheen kon komen, kun jij het ook. Dat is echt belangrijk.”

“Geen kind hoort in de knel te komen”
Wethouder Pauline Joosten is blij dat Moerdijkse jongeren die problemen hebben met een scheiding nu ook de mogelijkheid hebben om te kiezen voor een gratis online buddy. “We kunnen met deze samenwerking nog meer gaan voorkomen dat ‘kleine’ vragen van kinderen uitgroeien tot ingewikkelde problemen. Geen kind hoort in de knel te komen als ouders besluiten te gaan scheiden. En geen kind moet met vragen en zorgen blijven rondlopen. Ik vind Villa Pinedo een hele welkome aanvulling op wat we al aanbieden bij ons Centrum Jeugd en Gezin Moerdijk en de zorgaanbieders.”

Iris: “Het mooiste compliment dat ik ooit heb gekregen van iemand die ik heb geholpen?” Ze lacht. “Oei, da’s een lastige. Dat is dan toch van een meisje waar ik twee jaar contact mee had. Toen ze mij niet meer nodig had zei ze: ‘Ik wil ook buddy worden. Ik wil net als jij worden’. Mooier kan niet, toch?”

Meer weten over de buddyservice, andere diensten die Villa Pinedo biedt, of de app downloaden?
www.villapinedo.nl.
Behoefte aan advies, hulp of ondersteuning in Moerdijk bij een scheiding?

Algemeen Maatschappelijk Werk van Surplus is er voor jongeren van 18 jaar en ouder en ouders in Moerdijk. Ze hebben een plek in het nieuwe gezondheidscentrum aan de Doctor Ariënslaan 90 in Zevenbergen. Iedere woensdag tussen 09.00 en 10.00 uur is er een inloopspreekuur. Een afspraak maken is niet nodig. Liever een afspraak maken? Bel dan naar 0168 – 331 357. Of kijk op: https://surplus.nl/surplus-in-de-wijk/maatschappelijk-werk/

Mailen kan ook naar maatschappelijk werk:
amwmoerdijk@surplus.nl

Of neem contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin Moerdijk: www.cjgmoerdijk.nl.

Bron: gemeente Moerdijk

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen