“Kom uit je bubbel en kies voor vrijwilligerswerk!”

Geplaatst op 30 oktober 2023


Surplus sprak met vrijwilliger Judith. Zij begeleidde het afgelopen jaar Hiba en Sara (niet hun echte namen). Deze moeder en dochter vluchtten in 2019 uit Soedan. Inmiddels wonen zij twee jaar in Oosterhout en hebben zij hun weg gevonden. Makkelijk was dat niet. Gelukkig was Judith er om te helpen bij het inburgeren en het opbouwen van een nieuw bestaan.

Vrijwilliger Judith: “Tijdens corona viel alles stil en had ik veel tijd om na te denken over dingen. Ik realiseerde me dat ik in een bubbel zat met gelijkgestemde mensen. Ik wilde hier uit en had zin om andere mensen te leren kennen. Ik las toen een artikel in de krant over de begeleiding van statushouders. Het sprak me meteen aan om zo andere mensen te leren kennen. Buiten die al in jouw eigen wereldje zitten. Ook om mensen te helpen natuurlijk en iets te betekenen voor Oosterhout en voor de samenleving. De timing was perfect want mijn jongste dochter ging het huis uit en ik kreeg wat meer tijd.”

Goed te combineren
“Ik probeerde iedere week langs te gaan. Dat lukte niet altijd, omdat ik ook een baan had in het onderwijs, dus dat was soms erg druk. We appte veel en als ik langskwam namen we samen alles door. Hiba was hier echt heel goed in, dat zag ik meteen. Ik probeerde het niet over te nemen. Het is belangrijk te werken aan zelfstandigheid. Hiba verhuisde van het AZC naar haar eigen woning. Toen ze haar woning kreeg ben ik meteen langs gegaan. Twee weken later zou ze in die woning gaan wonen en er was helemaal niks. Toen ben ik mensen gaan contacteren om meubels en andere dingen te regelen. Maar Hiba regelde veel dingen zelf. Ze is heel goed in contact maken en zorgde bijvoorbeeld zelf voor hulp bij verven en spullen sjouwen. Dus ik heb snel geleerd dat ik niet alles moet doen. De focus lag eerst op het op orde krijgen van het huis. Daarna zijn we er meer op uit gegaan.”

Met handen, voeten en Google Translate
“Communiceren ging in het begin vooral via Google Translate. Dat was soms best lastig. We typten vooral veel. Gelukkig sprak Sara al goed Nederlands waardoor ze kon helpen vertalen. Hiba startte met haar inburgering en langzaam stapten we over op Nederlands.”

Het is allemaal niet vanzelfsprekend
“Natuurlijk mag je je druk maken om dingen, maar eigenlijk hebben we het zo goed in Nederland. Ik ben geschrokken van wat zij hebben meegemaakt. Hiba heeft altijd moeten overleven, ik kon me daar vanuit mijn bubbel niets bij voorstellen. Alles is heel anders in Soedan. Gaandeweg is het contact steeds beter geworden en daarna voelde ze echt als een vriendin. Vanaf dat moment is ze gaan vertellen wat ze heeft meegemaakt.” 

Iets voor iemand betekenen
“Het begeleiden van statushouders geeft me het gevoel écht iets voor iemand te kunnen betekenen. Ik krijg er energie van! Het zou je maar overkomen: vluchten voor vervolging, oorlog of geweld. Ik heb ook veel geleerd over onze samenleving met veel wetten en regels. Het is ingewikkeld en soms helemaal niet logisch. Meer dan eens heb ik brieven drie keer moeten lezen voor ik ze zelf begreep.

Leren van elkaars gewoonten
“Voor mij is kennismaken met andere culturen echt een verrijking. Het zet je aan het denken over je eigen leven en je eigen normen en waarden. We kunnen zoveel van elkaar leren. Je moet elkaar geen dingen opdringen, maar als er op een grappige manier dingen worden besproken is het ook heel leerzaam voor elkaar. Het is belangrijk goed af te stemmen en niet teveel op te leggen. Je moet interesse hebben in andere mensen en culturen en gezond nieuwsgierig zijn. Ik heb moeten leren zaken niet over te nemen. Ik vind vrijwilligerswerk ook een verrijking, naast mijn baan. Ik word er blij van dat er zoveel mensen zijn die helpen, zoveel mensen met een goed hart. Als je werkt en het continu druk hebt ben je alleen maar bezig met jezelf. Je ziet dit dan niet. Door het vrijwilligerswerk heb ik ook weer allemaal nieuwe mensen leren kennen, dat vind ik echt hartstikke leuk.”

Ook een statushouder wegwijs maken in Oosterhout?
Neem dan contact op met Yvonne de Gouw, Trajectbegeleider Statushouders, 06 – 186 00 690 of yvonne.degouw@surplus.nl

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen