Ook in de zomerperiode kan iedereen in Oosterhout terecht bij Surplus
16-07-2024
De zomerperiode is aangebroken. Maar niet iedereen gaat of kan op vakantie in deze tijd. Dan is het handig te weten dat de medewerkers en ...
Geplaatst op 09 maart 2021
Een hersenaandoening, hoe verder? | Surplus T 0162-748600 |
Beste lezer,
We worden met zijn allen steeds ouder. Voor de een verloopt alles zonder problemen, de ander krijgt te maken met ziekte of zorg. Zo kun je in het gezin of je familie te maken krijgen met geheugenproblemen.
Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk zelfstandig blijven en de dingen blijven doen die voor jullie belangrijk zijn. Surplus kan hierbij ondersteunen. We bieden activiteiten, (vrijwillige) ondersteuning, informatie en denken mee waar nodig. Je leest hierover meer in dit bericht.
Hartelijke groet,Surplus informele zorg
Samen mee blijven doen
Na een diagnose gaat het dagelijkse leven door. Het is goed om te blijven mee doen met de activiteiten die je al deed. Openheid over geheugenproblemen geeft vaak verrassende reacties terug van de omgeving. Mocht dit moeilijk zijn voor jezelf of voor degene met dementie, vraag dan ondersteuning bij Informele Zorg of bij een coördinator van een de activiteitencentra!
Samen zoeken we naar een prettige invulling van uw dag en die van je naasten in het Oosterhoutse.
Denk aan bijvoorbeeld een vereniging, De Buurtkamer of De Floraliatuin en ook ben je welkom bij
De Ontmoetingsplek.
Elke dinsdag- en donderdagochtend van 10:00 uur tot 12:00 uur in De Slotjes, voor mensen met geheugenproblemen en hun familieleden. Deze open inloop wordt begeleid door vrijwilligers.
Samen ondernemen we activiteiten en is er ruimte voor een gezellig praatje of een goed gesprek. Omdat de mens voorop staat en niet de ziekte zijn ideeen en interesses van bezoekers zeer welkom. Het gaat er om een fijne ochtend te hebben. Meer informatie over de activiteitencentra? Mail naar: ellen.mangelaars@surplus.nl
SAMEN VOOR ELKAAR
Kun je praktische hulp gebruiken? Oosterhout voor Elkaar is de plek waar vrijwilligers- en vragen elkaar vinden. Je kunt zelf een vraag plaatsen op www.oosterhoutvoorelkaar.nl en hulp aanbieden.
Ben je op zoek naar een vrijwillige buddy? Een vrijwilliger met ervaring met bijvoorbeeld dementie, die ondersteunt bij het zelfstandig blijven wonen, bij het verwerken en op zoek gaan naar een passende daginvulling? Of ter ondersteuning van familieleden wanneer de zorg oploopt?
Neem contact op met: mantelzorg.oosterhout@surplus.nl als je denkt dat een buddy iets voor je kan betekenen.
Zorg voor een naaste met dementie, vraagt om goed zorgen voor jezelf
Voor partners en kinderen van iemand met dementie bieden we meerdere malen per jaar de groep “Dementie en Nu” aan. Tijdens tien gratis te volgen bijeenkomsten bespreken we hoe dementie de beleving en het gedrag verandert, welke ondersteuning er mogelijk is en hoe veiligheid te waarborgen is. Daarnaast krijgen familieleden handvatten om balans te behouden en voor zichzelf te blijven zorgen.
Meer weten over deze groep? Of zou je het als mantelzorger prettig vinden dat er iemand meedenkt over jouw persoonlijke situatie?
Stuur een bericht naar: mantelzorg.oosterhout@surplus.nl
Praktische ondersteuning op een rij:
Een autorit die moeilijk geregeld kan worden? Neem contact op met ANWB Automaatje
Heb je hulp nodig bij de belastingaanvraag? Klik op de link naar: burgeradviseurs.
Wordt het lastiger om zelf te koken? Er zijn verschillende maaltijdservices zoals: Thebe , Vermeulen en Menu Surplus
Heb je een vraag rondom vervoer, huishouden, wonen of dagbesteding? Wil je dit aanvragen? Neem contact op met het Sociaal Wijkteam via T 140162
Andere vragen? Lokale professionals geven antwoord op vragen van Oosterhoutse mantelzorgers op de website
www.animo-oosterhout.nl
MEER LEZEN, KIJKEN, LUISTEREN?….
Bel de Slotjes voor meer lokale informatie: 0162-430032. Wanneer dit mogelijk is ivm de maatregelen, wordt hier elke laatste maandagavond van de maand een Alzheimercafe georganiseerd. Hier krijg je informatie en kun je anderen ontmoeten.
Voor info over dementie, praktische tips en ervaringsverhalen kun je terecht op de volgende websites: Alzheimer-Nederland en het platform Dementie Theek 5 heeft een speciale Dementheek met info en voorwerpen van vroeger. Boeken geschreven vanuit een sociaal perspectief: “De dag door met dementie”, “Dagelijks leven met dementie”
Het boek “Spreken over Vergeten” biedt een handvat om de levensloop op te schrijven en beslissingen voor de toekomst vast te leggen. Het is gratis te downloaden via deze website. Een papieren exemplaar vraag je op via Surplus.
Je huis voorbereiden op de toekomst? Loop binnen bij de thuiszorgwinkels Medipoint of Ons Lijf.
Tip: Kijk ook eens op de website van het Huis van Morgen.
Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.