Onvergetelijke herinneringen voor de bewoners van Westerwiek
Na het lezen van een artikel over de Meeshoeve, de boerderij van Boer Kees en Boerin Ria waar Surplus dagbesteding biedt, werd Anita van de …
Ted Verwaal, al jaar en dag verzorgde-IG, is inmiddels echt heel enthousiast over de inzet van VirtueleThuiszorg in haar werk. Dat enthousiasme is ontstaan door diverse thuiszorgtechnologie uit dit VirtueleThuiszorg pakket gewoon in de praktijk uit te gaan proberen. Ted heeft zichzelf erin verdiept, gelezen en de tools gezien. De resultaten van de inzet van de tools ter ondersteuning aan haar cliënten hebben haar al snel geënthousiasmeerd.
De inzet van sensoren bij iemand met dementie
Het eerste voorbeeld, wat het stokpaardje van het team in Breda is, gaat over een mevrouw die al een wat verder gevorderd stadium van dementie heeft. Mevrouw woonde nog alleen thuis. Er was door het team van Surplus vermoeden van het omdraaien van het dag- nachtritme wat normaliter ingewikkeld is om inzichtelijk te maken.
Door het wijkteam van Surplus is daarom leefstijlmonitoring Sensara ingezet. Dit zijn sensoren die op verschillende plekken in huis kunnen worden geplaatst. Het zijn geen camera’s, maar je kunt wel beweging in diverse kamers detecteren. Met de inzet van deze sensoren werd al snel duidelijk dat er inderdaad sprake was van omdraaien van dag- nachtritme. Er was veel activiteit in kamers en er werden buitendeuren in de nacht geopend. Deze inzichten zorgde ervoor dat er met spoed een WLZ-plek kon worden aangevraagd en mevrouw snel naar een woonzorgcentrum overgeplaatst kon worden. En wel op een locatie waar mevrouw ook graag zelf naar toe wilde.
Ted: “Niet alleen voor mevrouw en de zorg was het fijn, maar het voorkomt ook andere risico’s op meer zorg. Er was nog gas in huis, mevrouw sliep boven en leverde valgevaar op. Deze snelle inzichten en actie hebben dus ook mogelijk erger voorkomen.” Daarnaast scheelde het maandenlang minder inzet van het wijkteam. Zij hoefden nu niet al die extra bezoeken te hebben om dag-nachtritme aan te tonen. “Mevrouw stond er direct voor open. We hebben de tijd genomen om haar uit te leggen waar de sensoren voor diende. Mevrouw stemde zelf in om de sensoren in te zetten”, vertelt Ted.
Ook andere metingen zijn handig!
Het team waar Ted werkt merkt hoe handig de inzet van tools is voor het op afstand meten van saturatie, bloeddruk en gewicht. De gedachte was eerst “Dan mag ik er niet meer naar toe” en dat is veranderd naar “Nu hoef ik er niet meer naar toe”. Het scheelt per meting toch 10 tot 15 minuten. Op maandag ontstaat nu ruimte in rondes voor saturatie en bloeddruk, omdat er bij deel van cliënten thuiszorgtechnologie wordt ingezet. Ted ervaart daarmee rust en tijdswinst. En met de drukke tijd van Corona en niet altijd een volledig bezet team, scheelt dat toch.
Volgens Ted ‘moeten’ teams er echt mee aan de slag. “Lees je in en probeer het. Vraag het aan iemand die er al ervaring mee heeft om mee te kijken. Het zien en proberen van de tools helpt bij het beter begrijpen van de tools. Weet wat er gebeurt – en schets ook hoe t kan gaan als je de tools niet inzet. Daarmee kun je het makkelijker inzetten. En zorg dat het op de agenda blijft. Ook om bijvoorbeeld nieuwe collega’s hierin mee te nemen.”
21-06-2022
Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.